Alternativet
HEEK_2.jpg

HVA ER EN KVINNE?

 

Promobilde_Vega-m-tekst2.jpg

En diskusjon oppstår i en damegarderobe i det en transkvinne blir bedt om å gå. En i garderoben mener at det å være kvinne, ikke er noe man kan bli, men noe man er født som. Diskusjonen eskalerer fortløpende ettersom flere blander seg inn. Alle med forskjellige tanker om hva en kvinne er. 

Karakterene og manuset til filmen er inspirert av kommentarfelt og artikler delt i en lukket, norsk, feministisk Facebookgruppe. Her har problemstillinger knyttet til kjønn og transrettigheter tvunget fram filosofiske refleksjoner rundt de innarbeidede samfunnsmessige normene som dikterer våre liv, vår oppførsel og vår opplevelse av egne kropper.
Filmen spør: Hvem kan definere hvem som er en kvinne og hvem som ikke er det? Er kjønn biologisk eller sosialt kodet?
Håskjold jobber improvisatorisk og intuitivt, heller enn å ta utgangspunkt i et tradisjonelt manus, for å skape dialoger og videre undersøkelser, og skaper komplekse karakterer for å spisse diskusjonen rundt hva som står på spill i samtaler om identitet- og kjønnsproblematikk.

Alle med nasjonalt lånekort på norske bibliotek kan se “HVA ER EN KVINNE?” gratis gjennom strømmetjenesten Filmbib.

“I den Amandapris-vinnende kortfilmen «Hva er en kvinne?» av regissør Marin Håskjold oppstår det diskusjon da en badegjest oppdager at én av kvinnene i garderoben er en transkvinne. Så følger en diskusjon regissøren har basert på kommentarfelt i sosiale medier. Alle får ytre sitt om personlig ubehag eller støtte til transkvinnen. Hun forholder seg taus. Til slutt, da hun blir spurt om hva hun tenker, svarer hun: «Nei, jeg skulle egentlig bare bade, jeg».

De siste årene er jeg redd mange transpersoner har følt seg som henne.”
- Signe Rosenlund-Hauglid, KLASSEKAMPEN

Plakat kan kjøpes her

Plakat kan kjøpes her

“Jeg er saktens ikke helt sikker på om jeg lenger er samme fyr som jeg var før jeg så videoen.”
- Tommy Olsson, KLASSEKAMPEN

«Kaster lys over noe viktig og er en klok og reflektert manusforfatter som står bak. Jeg satt med spissede ører og oppsperrede øyne.» 
«Dette er en film som fortjener å bli brukt» 
- Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich, FILMFRELST

“Dermed landet jeg på at Hva er en kvinne? snarere er et godt eksempel på friheten som ligger i kortfilmformatet. Jo visst kan en kortfilm bestå av kun en diskusjon – og med det formidle overraskende mange sider av et komplekst og viktig tema.”
- Aleksander Huser, NY TID

“En av FEM * RIOTs skarpeste filmer fokuserer på spørsmålet om kjønnsidentitet.”
- Бабель

PRISER
Beste kortfilm AMADA den norske filmprisen
Det betyr mye for meg å ta imot denne prisen. Jeg vil bare si tusen takk til alle som har sett den, stilt spørsmål ved den og delt den videre. Det har vært en ganske personlig film. Jeg er glad for å ha hatt muligheten til å ta del i denne viktige samtalen, fortalte Marin Håskjold.
Beste kortfilm Austin Gay & Lesbian International Film Festival
Beste norske film Den 33. Minimalen Kortfilmfestival
Filmen skapes gjennom en naturlig framføring og et smart manus. Ved å skape et reelt hverdagsmiljø diskuterer regissøren de negative sanksjonene man møter basert på utseende, samt hvordan vi som individer reagerer i slike situasjoner. Regissøren klarer i tillegg å gi et inntrykk om hvordan vi kan bli bedre mennesker.
Beste manus 4th BEIRUT INTERNATIONAL WOMEN FILM FESTIVAL


“Transdebatten er eksistensiell for alle som er en del av den, uansett hvor vi står, uansett om vi er cis eller trans. Jeg tror det også er derfor den så ofte eskalerer. «Transdebatten» springer ofte ut av «hva om»-situasjoner, men hvis vi sier «hva om» i enhver diskusjon kommer vi ingen vei.”
- Intervju med regissør Marin Håskjold, BLIKK

"Vi går inn i 2021, og det er fortsatt slike fordommer ute og går. Fordommer vi ikke trenger å ha. Derfor er det viktig med slike filmer som viser den ubehagelige samtalen. Snakker vi ikke om det, så kommer vi ingen vei"
- Intervju med hovedrolleinnehaver Mina Alette Høvik, Halden Arbeiderblad

“Det er noe med filmen som er universelt menneskelig. Den tar for seg utenforskap og det å være ukomfortabel sammen med andre, som er en følelse mange kan relatere til.”
- Intervju med regissør Marin Håskjold, SUBJEKT